Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bözödújfalu- Az elárasztott falu

                                   Bözödújfalu

 

           Bözödújfalu (románul: Bezidu nou) Romániában, Maros megyében található. A falu sorsa 1988-ban pecsételődött meg: elárasztották egy víztározó építésekor. A falu Erdőszentgyörgy községhez tartozik, Erdőszentgyörgytől alig pár kilométerre fekszik, a Küsmöd patak mellett. A falu első okiratos emléke 1566-ból származik. A falut a Küsmöd völgyébe költözött családok alapították. Már a középkorban temploma volt, ami helyett 1740-ben fatemplomot építettek. 1784-ben ehelyett kőtemplomot emeltek.  A 17. századi szombatosok felekezetének egyik fő helye, a bözödújfalusi Római Katolikus templom, mára enyhén víz alatt fekszik. Csak a tornya maradt állva, ami azóta is kimagaslik a tóból. E szombatosok később zsidó hitre tértek át, ezért koncentrációs táborokban megölték őket. A falu lakossága 1910-ben 679 fő volt, túlnyomórészt magyarok. Ordox templomot is építettek, amit 1990-ben lebontottak. A gátat 1975-ben kezdték építeni, majd 1977-ben leálltak a munkálatok, amiket 1984-ben újra folytattak. A gát 28 m magas és 625 m hosszú.

      A falu kitelepítése 1985-ben kezdődött. Bözödújfalunak 1992-ben 126 lakosa volt:  99 magyar, 23 cigány és 4 román. Viszont a tervek szerint mindenkit ki kellett volna költöztetni. 1994-ben már az egész falu víz alá került a templomokkal együtt(a torony felszínen maradt). 12 ház megmenekült, melyekben 40-en laknak.

        A falu I. Világháborús emlékművét 1996-ban kiemelték a vízből. Minden év Augusztusának első hetében falutalálkozót tartanak.

     A falu emlékét márványtábla őrzi. Ezen a lakosok nevei és a faluban megtalálható vallások álltak. Sükösd Árpád 1995-ben emelt emlékművén a következő szöveg áll:

“A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görögkatolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

          A faluban még állva maradt katolikus és unitárius templom cserepeit a cigány családok használták fel. Az unitárius templom mára már alig látszik ki a tószéli növényzetből. A katolikus templom falának tégláit széthordozták a falubéliek. Viszont a katolikus templom tornya mára fedetlenül ugyan , de még áll. A torony teteje 2009-ben egy viharban esett le.

      Napjainkban rengetegen járnak a tóhoz horgászni, sátorozni. Sokan telkeiken nyaralókat építettek, köztük nagyapám is. Én is sokszor jártam ott, és tényleg szép, természetes a környezet. Télen is voltam a tónál, amikor a befagyott tavon átsétáltunk a templomtoronyig.

      Isten tudja meddig áll még a templom tornya, de bizonyosan őrzi a falu emlékét.

 

KÉPEK A FOTÓALBUMBAN!

LINK:

https://szellemvaros.eoldal.hu/fenykepek/bozodujfalu/